Diza målade för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Under två år var 21-åriga Diza Püschel inlåst på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Under vårdtiden målade hon bilder och just nu ställer hon ut sina alster i folkets hus foajé i Umeå.

Diza berättar att hon aldrig riktigt mått bra. Hon har lång erfarenhet av att vårdas inom psykiatrin sedan hon har varit inlagd på BUP och allmänpsykiatrin innan hon, inom lagen för psykiatrisktvångsvård, hamnade på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

”Mådde bara sämre”

– Jag jag mådde bara sämre när jag hamnade där, det var inte alls rätt miljö för mig, säger Diza.

#hurmårdu

Enligt Diza fick hon ingen behandling och att hon först efter ett självmordsförsök fick en psykolog att prata med.

Ställer ut på Folkets hus

I juli i år blev hon utskriven från klinken i Sundsvall, och bilderna som hon nu ställer ut på Folkets hus i Umeå målade hon under de två år som hon tvångsvårdades för att hon var psykotisk och självmordsbenägen. Konsten blev hennes sätt att hantera sina problem och sin situation.

”Konsten betyder allt”

– Konsten betyder allt för mig och utan den hade jag inte överlevt, säger Diza.

Hur mår du idag?

– Jag mår jättebra. Jag har fina vänner och friheten är underbar och kan gå ut när jag vill, sådana småsaker som är fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hurmårdu

Mer i ämnet