Foto: SVT

Hotade universitetet via app – frias

Uppdaterad
Publicerad

Den man som hotade Umeå universitet dagen efter dådet i Trollhättan frias av Umeå tingsrätt. Detta trots att mannen erkänner att han skickat meddelandena.

Det var den 23 oktober förra året som mannen skickade två hotfulla meddelanden på appen Jodel. Åklagaren menade att meddelandena var riktade till elever och personal på Umeå universitet. Mannen skrev bland annat:

”Finns okej folk på Umeå universitet, men många ska dö i dag.”

”Trollhättan var bara början, dags för aktion på universitetet.”

Meddelandena skickades dagen efter att en beväpnad man med svärd och kniv dödade tre personer på en skola i Trollhättan.

”Ett dåligt skämt”

Mannen erkänner att han skickat meddelandena men säger att han skickade dem på appen Jodel av misstag. Han menar att han egentligen skulle skicka dem via sms som ”ett dåligt skämt” till några kompisar.

Åklagaren yrkade att mannen skulle dömas för olaga hot men Umeå tingsrätt friar mannen. Tingsrätten bedömer att utredningen inte ger stöd för påståendet att de berörda känt allvarlig rädsla. Detta bland annat på grund av att tingsrätten menar att det saknas utredning om hur utbredd appen Jodel är och om hur många som haft tillgång till appen och tagit del av hoten.

Detta är Jodel

  • Jodel är en app som blivit mycket populär bland studenter.
  • Den ger användarna möjlighet att skriva korta anonyma inlägg och bilder på ett slags klotterplank.
  • Meddelandena delas inom en 10 kilometers radie.
  • Appen har använts vid flera tillfällen för att föra fram anonyma hot mot till exempel skolor.
  • Användare kan stängas av och Jodel har också möjlighet att spåra användarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.