Invigningen kan bli en skräpig historia

Uppdaterad
Publicerad

Ikeainvigningen förväntas bland annat innebära ett rejält ökat tryck på Umeås återvinningscentraler. Man räknar med att mängden grovavfall kan komma att fördubblas.

Efter att Ikea invigdes i Haparanda 2006 märkte man en rejäl ökning på återvinningen. Det handlade om en 25–procentig ökning som höll i sig ett par år.

– Det var ett stort uppsving, särskilt på grovsopor som möbler och wellpapp, säger Britt–Inger Kenttä på Haparanda Renhållning.

Förberedda för stor ökning

Hon tror att återvinningen i Umeå nu kommer att känna av ett rejält uppsving, eftersom Umeå är så mycket större än Haparanda.

Och Umeå förbereder sig på en minst lika stor ökning som den i Haparanda.

Fördubblat avfall

Förra året beräknas återvinningsstationerna i Umeå ha tagit emot nästan 22.000 ton grovavfall. Siffror som Tom Björklund, arbetsledare på Vakins återvinningscentral på Gimonäs, tror kan fördubblas.

– Det är ju ett populärt resmål och då ska det gamla ta vägen någonstans och då är det ofta det kommer hit, säger han.

Ökade öppettider

Vågen av grovsopor ska mötas med ökade öppettider och nya bemannade returbrukscentraler på återvinningscentralerna, där umeborna kan lämna saker som kan återanvändas.

– Folk är duktiga på att lämna saker och ge dom en andra chans och jag tror att dom kommer att bli ännu bättre när vi har bemannat återbrukshus här, säger Tom Björklund.

”Allt möjligt”

– Det blir väl allt möjligt, möbler, lampor, köksinredningar och såna grejer, säger Jan Johansson på Återbrukshuset på Gimonäs.

När SVT Nyheter Västerbotten besöker återvinningscentralen på Gimonäs är det ganska bra ruljans och besökarna tror nog att det kan bli ännu mer fart när Ikea öppnat.

– Ja, nu när du säger det så kan det säkert bli så, säger Ralf Engström, och får medhåll av säger Britta Hjalmarsson:

– Ja, det tror jag att det kommer bli en anstorming. Folk har längtat efter Ikea och att köpa nya saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.