arkivbild. Foto: TT.

Sex timmars arbetsdag har minskat stressen

Uppdaterad
Publicerad

Mindre stress, nöjdare personal och mindre övertid. Det är resultatet efter försöket med sex timmars arbetsdag vid det kommunala äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå. Men det finns också skarp kritik mot försöket som inte har inneburit någon minskad sjukfrånvaro.

Vårdbiträdena Björn Hällgren och Shaima Ali fixar förmiddagsfikat vid det kommunala äldreboendet Sjöjungfrun på Tomtebo i Umeå. Det doftar gott från kaffe och nygräddade bullar och det råder en avslappnad och skön stämning.

– Ja, de tycker att bullarna är så fina och jättegoda, säger vårdbiträdet Shaima Ali.

Mindre stress för personalen

I snart ett år har försöket med sex timmars arbetsdag pågått för personalen på äldreboendet. Dessutom tog man bort delade turer och så infördes endast tjänstgöring varannan helg. De flesta är nöjda över att få jobba sex timmar, men får betalt för åtta.

– Framför allt känner vi att vi har mer tid och så har vi fått resurspersoner som gjort att vi fått det mindre stressigt och kunnat bjuda på lite mer guldkant för de äldre som bor här, berättar undersköterskan Björn Hällgren innan han startar cd-spelaren.

”Skönt med återhämtning”

Dansbandet Vikingarnas ”Aldrig mer får jag se dig” tonar ut i lokalen där kaffet just hällts upp i kopparna. Björn Hällgren tar en svängom med kollegan Shaima Ali och sjunger med i låten.

– Det har självklart varit ett generöst erbjudande att jobba tjugo procent mindre men ändå fått heltidslön, säger Viveka Stenvall som är enhetschef. 

– Personalen har flera gånger uttryckt att de har haft ett bra år och mått bra. De säger att det varit skönt med återhämtning, säger Jeanette Sandström som också är enhetschef.

Kritiken kvarstår

Innan försöket med sex timmars arbetsdag sattes i verket var det en hård politisk debatt. Kostnaden för projektet budgeterades till fem och en halv miljon kronor. Nu ser det ut som om det blir drygt en miljon billigare, men kritikerna finns ändå kvar.

– Vi har ett väldigt pressat ekonomiskt läge i Umeå kommun där vi går mot ett underskott för tredje året i rad och att i det läget betala människor för att inte arbeta är ekonomiskt vansinne, säger det moderata kommunalrådet Anders Ågren (M) och fortsätter:

– Sen visar flera andra försök, och även det här försöket, på att det inte lett till någon minskad sjukfrånvaro, vilket var poängen med det hela.

Vill få mer tid till försöket

Fackliga representanten tror att försöket pågått för kort period för att ge rättvisa åt alltihop.

– Vi fick omorganisera en hel del för att få det att gå ihop, vilket gav en del stress också. Men vi är positiva och tror att om vi fick mer tid på oss skulle nog sjukskrivningarna gå ner också, säger Sofie Gällson som är arbetsplatsombud för Kommunal.

Enhetschefen bekräftar att sjuklönekostnaderna inte avtagit, utan snarare tvärtom.

– Men däremot har vi minskat övertidskostnader och timlönekostanderna, så det är positivt, säger Viveka Stenvall.

Vill se politikerna arbeta i vården

Musiken ljuder ännu i matsalen, de äldre dricker kaffe och mumsar på bullarna. Undersköterskan Björn Hällgren har ingen förståelse för de politiker som tycker att det är ekonomiskt vansinne med försöket med sex timmars arbetsdag.

– De får väl komma ut och pröva på att jobba i vården själva bara för att testa hur det känns. Då kanske de ändrar uppfattning, säger Björn Hällgren och drar på volymen innan han tar ännu en svängom med sin kollega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.