Foto: SVT.

Inkomstklyftorna skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstklyfterna i länet blir allt större. Det visar en ny undersökning och Robertsfors är en av de kommuner där de rika har dragit ifrån.

Utvecklingen ser liknande ut i alla länets kommuner. Den rikaste delen av befolkningen blir rikare medan den fattigaste delen halkar efter.

Den rikaste tiondelen av länsborna har ökat sin förvärvsinkomst med 25 procent mellan 2005 och 2014 . De Västerbottningar som drog in minst har bara ökat sin förvärvsinkomst med 10 procent under samma period.

Om vi tittar på Robertsfors kommun som exempel så har de som tjänat mest dragit ifrån de som tjänat minst med 16 procent.

– Det är oerhört tråkigt, säger Vendla-Camilla Marjoniemi från Robertsfors. Vi får en ny låg-klass i Sverige när det skiljer sig så mycket mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite.

”Dåligt för samhället”

Det här kan ha allvarliga konsekvenser ifall personerna som tjänar minst försörjer andra och sig själva. Det menar Magnus Wikström som är lektor i Nationalekonomi på Umeå Universitet.

Linnea Strömberg som har semesterboende i Robertsfors kommun tycker att det är tråkigt att det ser ut på det här viset.

– Jag tror att det är dåligt för samhället att skillnaderna är så här stora, säger Linnea Strömberg. Sen om de som tjänar lite ska tjäna mer eller om de som tjänar mycket ska tjäna mindre är en annan sak. Men att skillnaderna är stora är dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.