Insatsstyrka ryckte ut efter att larmet berättat om en beväpnad man. Arkivbild. Foto: TT

Insatsstyrka slog till i by utanför Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna misshandlades grovt och hotades med ett vapen av en man i 50-årsåldern under natten i Västerbotten. Det blev stort polispådrag. Insatsstyrkan från Umeå ryckte ut och mannen greps tidigt på söndagen. ”Det var en allvarlig situation”, säger polisen.

Det blev en skräckens kväll för en kvinna i en by utanför Vilhelmina när en berusad bekant misshandlade henne grovt omkring midnatt. Mannen som är i 50-årsåldern uppges också ha hotat henne med ett vapen.

Ett skott avlossades också, men inte mot en person. Det fick ändå polisen att vidta stor försiktighet.

– Vi har uppgifter om att ett skott avlossats utomhus, det har inte på något sätt riktats mot en person. Naturligtvis har det framkallat en allvarlig fruktan, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten.

Har ni hittat någon hylsa?

– Det vill jag inte kommentera närmre.

Kvinnan i säkerhet

På grund av den allvarliga situationen beordrades polisens särskilda insatsstyrka från Umeå till platsen. Dessutom skickades hundförare och förhandlare från Örnsköldsvik.

– Det var en allvarlig situation. Han hotade henne med vapen, men kvinnan är nu i säkerhet, säger Mats Bruhn.

Hon uppges ha fått både fysiska och psykiska skador i samband med händelsen. Exakt hur pass omfattande skadorna är vill Bruhn inte kommentera.

Greps utan våld

Mannen greps i sin bostad vid 04.45-tiden på söndagsmorgonen efter att polisen genomfört ett överraskningsmoment. Han fördes sen till polisstationen i Vilhelmina.

– Han greps utan våld. Det var helt odramatiskt, säger Mats Bruhn.

Det är oklart vilket motiv den misstänkte haft, men han kommer att höras under morgonen då han sovit ruset av sig. Han misstänks för grov misshandel, grovt olaga hot och grov kvinnofridskränkning.

–Just nu är han gripen och efter förhör ska jag höra om ett eventuellt anhållande, säger Mats Bruhn.

Är han känd av polis sedan tidigare?

– Nej,det skulle jag inte säga.

Mannen anhölls också senare under förmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.