Foto: SVT

Jobben gick före kritisk granskning

Uppdaterad
Publicerad

Det hundratal jobbtillfällen som Blaikengruvan skulle ha inneburit gjorde att kommunen inte ställde tillräckliga krav inför etableringen.

Nu talar forskare om ett möjligt svenskt rekord i zinkförgiftning, ett tjugotvå hektar stort område på botten av Storjuktan är drabbat och föroreningarna riskerar även att drabba Sorseles turistnäring.

– Då gruvan etablerades var det ett hundratal jobb som skulle till och i den här kommunen är vi så fruktansvärt beroende av arbetstillfällen, säger Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V).

Dålig koll

Även Naturskyddsföreningen presenterade i veckan sin rapport kring gruvetableringar. De pekar på gruvbolag som fått tillstånd att starta gruva i Sverige trots att de dragits med mycket dålig ekonomi, varit föremål för pågående brottsutredningar, eller inte haft någon egentlig närvaro i Sverige utöver en brevlåda för post.

Har aldrig resurserna

I Sorsele kan föroreningarnas omfattning kan vara betydligt större än man trott. Men de hade också kunnat upptäckas tidigare – om kommunen haft större resurser. Det menar Sorseles kommunalråd.

– Självklart är det så. Vi är ju en liten kommun och har aldrig resurserna som räcker till då det blir sådana här stora etableringar. Med en gruva av den dignitet som var tänkt där har vi inte resurserna på den kommunala nivån, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.