Foto: SVT

Här spelar orkestern på instrument av is

Uppdaterad
Publicerad

Musikinstrument gjorda av is utgör ensemblens material när de i slutet av februari ger konsert både i Storuman och på folkmusikfestivalen Umefolk i Umeå.

– Vi fick pengar från Postkodslotteriets kulturstiftelse och sedan dess har vi jobbat hårt med att tillverka instrument och spela på dem, berättar Duncan Kemp, musiklärare vid KulturAkademin i Storuman.

Det är ett tiotal elever som ska spela en ouvertyr som gått under namnet Nice Ice. Men det är inte alla gånger det känns så trevligt om man frågar eleverna:

– Tonen förändras. Bara det att det smälter när man håller fingrarna för hålen gör att instrumentet och därmed tonen förändras, säger Adam Lindberg som går i 8B vid Rörbroskolan i Storuman.

Josefin Kemp håller med.

– Det är skitkallt och det är inte alltid tonen blir bra. Det kan bli olika varje gång.

Gjuter instrument i avloppsrör

Ett omöjligt projekt kan tyckas, men Duncan Kemp som är pappa till idén är entusiastisk.

– Det är inte samma fingersättning som på vanliga instrument och det är ibland så att man måste förändra hur man håller för hålen under ett och samma stycke, men det ska gå.

Han berättar hur de haft avloppsrör till hjälp för att gjuta instrumenten som han med hjälp av en fogsvans kortat i olika längder. Även dimensionen för instrumenten spelar roll för ljudet och beroende på kylan ute har det tagit olika lång tid att tillverka.

Instrumenten är känsliga för värme och förändras i form och vilken ton som kommer ut ur dem allt eftersom man spelar och andas i dem. Ibland låter det inte alltid som planerat, men det är det som är utmaningen. Tonerna är inte alltid helt klockrena när de spelas genom rören av is.

Spelar på Umeås gator

Examensprovet blir den 23 februari och då blir det konsert vid Badsjön i Storuman. Det gör att eleverna nu repeterar, hur kallt det än är, även när det är 16 minusgrader. Dagen därpå blir det konsert i Umeå med Umefolk.

– Vi ska ha en liten kylvagn med oss för instrumenten och vi måste ha extra rör med oss för utan isrör blir det ingen musik, säger Duncan Kemp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.