Foto: Scanpix.

IT-expert kritiserar Sundqvists agerande

Uppdaterad
Publicerad

IT-säkerhetsexperten och bug bounty-jägaren Linus Särud ifrågasätter 17-åriga Erik Sundqvists motiv bakom dataintrånget på Umeå kommuns system.

Linus Särud är själv ung it-expert och bug bounty-jägare – en person som letar reda på brister i datasystem mot pengar. I en krönika på Tech World kritiserar han dock Erik Sundqvists handlande och ifrågasätter motivet bakom dataintrånget.

Han lyfter fram att Sundqvist bland annat installerat mjukvara, gått in i en dator som styr låssystem, tagit del av all kommunens data, avinstallerat överbelastningslarmet och laddat ner hundratals lösenord. Handlingar som Särud menar inte bara är att rapportera säkerhetsbrister.

Hackerintrånget

”Inte sunt förnuft”

Erik Sundqvist har uppgett han han gjort intrånget då han blev arg och frusterad eftersom tekniska nämndens ordförande inte lyssnat på honom.

Något Särud menar inte är sunt förnuft:

”Sunt förnuft gäller även i it-sammanhang – ska man rapportera sårbarheter och vill bli bemött trevligt är det lämpligt att själv på trevligt sätt kontakta de drabbade. Jag har väldigt svårt att se att det är vad Sundqvist här skulle ha gjort, hans handlingar tyder snarare på egenintresse än vilja att hjälpa kommunen.”

Särud anser att Sundqvists agerande skadar it-intresserades anseende:

”Det är tyvärr incidenter likt dessa som sabbar ryktet för oss som sysslar med it-säkerhet och framställer oss i dålig dager. Om än media har valt sida verkar majoriten av de jag pratat med inom branschen vara överens; Sundqvist har gjort fel och är inte så oskyldig som media vill framställa honom.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerintrånget

Mer i ämnet