Erik Sundqvist och kommunen har förlikats och hackermålet läggs ner. Foto: SVT.

Målet mot 18-årige Erik avskrivs

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun krävde skadestånd på nästan 500.000 kronor efter att Erik Sundqvist avslöjat brister i deras datasystem. Nu avskrivs målet.

Erik Sundqvist från Umeå dömdes till ungdomstjänst för att ha hackat kommunens datasystem. Men efter det valde kommunen att kräva honom på 487.485 kronor i skadestånd för intrånget, något som väckte många reaktioner. Nu avskrivs målet från tingsrätten.

Överens med kommunen

Erik och kommunen har kommit överens om att Erik ska betala 25.000 kronor till kommunen och att var och en betalar sina advokatkostnader. Eriks pappa Joakim Sundqvist säger till SVT Nyheter Västerbotten att det är en stor seger för familjen.

Hackerintrånget

– Vi är glada över att vi haft en advokat som kunnat förklara juridiskt hur orimligt kommunens krav var och även över det fantastiska stöd vi fått från allmänheten, säger Joakim Sundqvist.

Eriks advokat Fredrik Engström är också nöjd.

–Det var ett orimligt krav så jag är glad att vi kunde nå den här förlikningen. Jag hoppas att Erik och familjen kan gå vidare nu, säger han till SVT.

Ville påvisa brister

Erik Sundqvist dömdes till 35 dagars ungdomstjänst för dataintrånget, som han avtjänat. Erik Sundqvist säger att han hackade Umeå kommuns datasystem för att påvisa säkerhetsbrister.

– Det känns jätteskönt att slippa ännu en rättegång och få ett avslut, säger Erik Sundqvist som nu går tredje året på gymnasiet med datorinriktning.

Får ut pengar på försäkring

Umeå kommun har parallellt med skadeståndsanspråket anlitat det egna försäkringbolaget för de skador som drabbat IT-säkerheten sedan man utsatts för hackern.

– När vi fick klart att kommunen får ut 145 000 kronor genom försäkringen bestämde vi oss för att uppnå en förlikning, sager kommunens IT-chef Tomas Forsberg.

Under sommaren har Umeå kommuns IT-säkerhet undersökts ytterligare och enligt den revisionen ska säkerheten ligga över medel för kommuner i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerintrånget

Mer i ämnet