Foto: TT

Jagar varg med helikopter och på skidor

Uppdaterad
Publicerad

Vid elvatiden på torsdagen återupptogs jakten på Nordmalingsvargen. Nu har man valt att skicka upp en helikopter för att effektivt kunna hitta vargen.

Det här är femte gången som ett jaktförsök görs på den varg som setts i Nordmaling de senaste veckorna. Så sent som i går gjordes ett försök, som även det misslyckades.

Mest effektivt med helikopter

På torsdagsmorgonen var det osäkert om det skulle bli någon jakt i dag, men enligt Björn Jonsson, enhetschef vid länsstyrelsen har jakten nu alltså startats, och nu är en helikopter inblandad i vargjakten.

Varg i Västerbotten

– Jag har inte hunnit kolla hur läget är, men får meddelande snart. Jägarna gör själva bedömningen hur de jagar. När vargen är lokaliserad så bestämmer de hur de ska bedriva jakten beroende på området, men som regel är att det är mest effektivt med helikopter. Det bestämmer jaktledaren som tillsammans med länsstyrelsepersonal som finns på plats, säger Jonsson.

Jagar fram till 14-tiden

Jakten beräknas pågå fram till 14-tiden. Har ingen varg hittats då kommer jakten att avbrytas så att den hinner avslutas innan det blir för mörkt.

– Vanligast att vi använder helikopter vid skyddsjakt. Det är mest effektivt och framkallar minst stress för djuren. All jakt startar på backen med ett omfattande sökarbete med skidor och skoter. När man väl gjort det kan helikoptrarna användas i själva jaktmomentet, fortsätter han.

Den här skyddsjakten har dragit ut mer på tiden än de två första vargarna. Kommer ni lyckas få tag i vargen?

– Absolut, det tar vi för givet. Det har varit ett par misslyckanden men det berodde på väder, terräng och andra förutsättningar. Man kan inte hålla på i veckor, men det kommer inte att behövas, säger Björn Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet