Rekordlåga elpriser – kan hamna under noll

Uppdaterad
Publicerad

Vi producerar mer el än vi gör av med i Sverige. Överskottet gör elpriserna rekordlåga och i sommar kan det för första gången bli minuspris på el i Sverige.

Allt fler vindkraftverk snurrar i landet och efter en blöt vår och mycket smältvatten från fjällen kommer vattenkraftverken i länet köras för fullt i sommar. Det gör att elpriset går mot nya lägstanivåer.

– Det kan till och med bli minuspriser vilket betyder att energiproducenterna får betala för att bli av med elen. Det kommer kanske inträffa under en timme, sedan kommer marknaden reagera och dra ner på elproduktionen, säger Agneta Filén, marknadschef på Umeå Energi.

Aldrig hänt i Sverige

I Norge, Danmark och Tyskland har det kunnat vara minuspriser på elbörsen, men det har aldrig hänt i Sverige. Senaste veckan låg dagspriset på elbörsen under 20 öre per kilowattimme och vissa dagar under tio öre.

Men även om det skulle bli minuspriser på börsen blir det aldrig någon gratisel för elkunderna.

– Man kommer aldrig få tillbaka pengar eller få betalt för att använda el. I elpriset ingår förutom det råa kraftpriset även skatt, moms och elnätskostnaden. Lägre än 40, 50 öre per kilowattimme är otroligt osannolikt, säger Agneta Filén.

Säljer el

Sverige säljer en del av överskottselen utomlands och kärnkraftverken drar ner på produktionen. Elpriset ser ut att fortsätta vara lågt tills dess kärnkraftverken fasas ut.

Men trots låga elpriser gör vi faktiskt inte av med mer el idag än vi gjorde till exempel 1986, enligt Agneta Filén.

– Det är lätt att tro att vi gör av med mer el idag på grund av all elektronik som finns nu, men det gör vi inte. Vi har blivit effektivare samtidigt som industri som drar mycket el har flyttat utomlands eller lagts ner. Vi har alltså en stabil elförbrukning och samtidigt mycket elproduktion, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.