Polisens jourhavande förundersökningsledare Magnus Eklund. Foto: SVT.

Knivman nedbrottad i sovrum

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt inbrottstjuv med kniv försökte fly från Istidsgatan i Umeå. Då brottades han ner av målsägande i sovrummet – och det visade sig vara samma kille som knivskar en kvinna efter inbrott under natten.

Händelsen inträffade strax efter klockan 11.

– En kvinna hörde något i lägenheten och plötsligt kom gärningsmannen emot henne med ett knivliknande föremål. Hon sprang till toaletten och låste in sig, säger Magnus Eklund, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Kvinnan ringde sin man som kom till undsättning.

– Killen brottades ner i sovrummet med hjälp av en granne och polis tillkallades. Men gärningsmannen lyckades ta sig lös och sprang till köket och hotade sig ut med en kniv.

Målsägande som brottade ner honom hade gått ner för att hämta barnen som befann sig på en annan våning. När killen försökte fly möttes de i en trappa och då tog det tvärstopp.

– Mannen är kampsportare och sprang rätt över honom. Pojken slog i huvudet och har precis röntgats på sjukhuset, säger Eklund.

Hur mår familjen?

– De är oskadda men chockade. Det här var en traumatisk och dramatisk upplevelse.

Samma gärningsman

Enligt polisen är det samma person som knivskar en kvinna under natten. Polisen kunde inte arrestera honom på grund av den låga åldern, han uppges vara mellan 12 och 16 å gammal, och Eklund befarade det värsta när han fördes tillbaka till sitt boende.

–  Farhågan är att han sticker och man får bara hoppas att inte fler drabbas, sa Eklund till SVT då.

Vad händer nu?

– Läget är detsamma, inget LVU-hem finns tillgängligt. Men nu kommer vi att bevaka honom tills vi har hittat en lösning, säger Eklund och berättar att pojken rymde bara 30 minuter efter att han återvänt till boendet i förmiddags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.