Bilden har inget med den här händelsen att göra. Foto: SVT.

Par kom hem från fest – knivskars av inbrottstjuv

Uppdaterad
Publicerad

Ett par som kom hem till sin bostad i Umeå efter en fest natten till söndagen. De överraskades av en 12-årig inbrottstjuv som knivskar kvinnan efter ett tumult.

Mannen kom hem lite tidigare än kvinnan och när han öppnade dörren stötte han på den främmande människan. Gärningsmannen, som senare visade sig vara i tolvårsåldern, hade krossat fönstret till balkongdörren och brutit sig in.

– Han hade stulit massa saker men blödde efter att ha skurit sig på glaset. Målsägande var då väldigt omtänksam och plåstrade om killen och gav honom en Alvedon, säger Magnus Eklund, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Kvinnan kom hem senare och paret började diskutera om de skulle kontakta polisen. Då utbröt ett tumult.

– Han blev aggressiv och hämtade en kniv från köket. I samband med det knivskars kvinnan lindrigt i armen, säger Eklund.

Flydde från platsen

Killen flydde från platsen och en polispatrull sökte av området med hundpatrull och radiobilar. Vid 08-tiden påträffades han på ett tåg på väg till Stockholm.

– Han greps men på grund av åldern hävde jag gripandet. Socialtjänsten kontaktades för att placera honom på ett LVU-hem* men det finns inte en enda ledig plats i hela Sverige.

Vad innebär det?

– Att vi fick föra tillbaka honom till det boende han kom ifrån.

Hur känns det?

– Inte alls bra men Socialtjänsten har verkligen gjort allt de kan. Farhågan är att han sticker därifrån och man får bara hoppas att inte fler drabbas, säger Magnus Eklund.

Lagen om vård av unga (LVU):

* Lagen om vård av unga är den lag som ger socialnämnden mandat att omhänderta barn och ungdomar som av någon anledning far illa där de bor och vistas, eller som visar upp ett allvarligt destruktivt beteende.

Placeringen av barn och ungdomar sker på familjehem alternativt behandlingshem, beroende på vilka behov som finns.

Källa: behandlingshem.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.