Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skellefteå växer och det finns ingen robot som ska laga maten” – hör kocken Gerald berätta om yrket. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Kocken Gerald på Floraskolan i Skellefteå vill locka fler unga till yrket

Publicerad

Efter flera år av brist på kockar blir restaurangprogrammet i Skellefteå återigen sökbart. Kökschefen Gerald Kwizera vill väcka niornas intresse för yrket genom att besöka klasserna.

– Vi måste informera om att det är brist, säger han.

17-årige Jonathan Talawang gör sin praktik i restaurangen på Floraskolan. Han går lärlingsprogrammet, vilket innebär att minst hälften av skoltiden är förlagd på en arbetsplats. Det är just nu det enda alternativet till en restaurangutbildning som finns på gymnasienivå.

Eleven: Pratar för lite om utbildningen

Under 2020 togs restaurang- och livsmedelsprogrammet bort som skolförlagt program på Baldergymnasiet på grund av för få sökande.

– Jag tror att det kan bero på att man inte pratar om den utbildningen med eleverna. Det är ofta ekonomi och samhälls som det pratas om, säger Jonathan Talawang.

Sökbart höstterminen 2024

Men nästa år blir det ändring på det. Till hösten 2024 återuppstår restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anderstorpsgymnasiet med 16 platser.

– Jag hoppas att vi ska få in många elever. Då vet vi att vi har kockar om tre år, säger Gerald Kwizera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.