• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har haft brist ända sedan vi öppnade för två år sedan” – hör kökschefen Jenny Andersson om hur bristen på kockar påverkar restauranger i Skellefteå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Brist på kockar i Skellefteå – kökschefen Jenny: ”Hårdare arbetsbelastning”

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på utbildade kockar i landet och inte minst i Skellefteå. För tre år sedan lade kommunen ner den skolförlagda restaurangutbildningen på gymnasiet, vilket har blivit märkbart.

– Vi har haft brist ända sedan vi öppnade för två år sedan, säger kökschefen Jenny Andersson.

På Arbetsförmedlingen finns det över 30 lediga kockjobb i länet, och i flera år har bristen på kockar och kökspersonal varit påtaglig i Skellefteå.

– Vi hittar knappt en enda kock här, säger Jenny Andersson, som är kökschef på restaurangen Mandel.

Restaurangutbildning återupptas

För några år sedan valde gymnasienämnden att lägga ned den skolförlagda restaurang- och livsmedelsutbildningen på gymnasiet. Anledningen var dels få sökande, dels ekonomisk.

Till höstterminen 2024 kommer programmet återigen bli sökbart, men för restauranger och kommunen är bristen på kockar brådskande.

– Man får anställa fler som inte har erfarenhet. Det blir en hårdare arbetsbelastning, säger Jenny Andersson.

I klippet berättar Jenny Andersson om konsekvenserna av personalbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.