Foto: SVT

Kommunen gjorde miss – åker på miljonsmäll

Publicerad

Storumans kommun ska bygga en ny förskola, men har missat en viktig detalj i planeringen. Hela utemiljön och lekparken. Nu åker kommunen på en mångmiljonsmäll.

Den nya förskolan i Storuman ska heta Regnbågen, innehålla tre avdelningar och ska ha plats för 45 barn. Tanken var att den skulle byggas under sommaren och stå klar till höstterminen. Nu ser den planen ut att spricka.

Anledningen är att Fastighets AB Umluspen, som är Storumans kommuns bolag, räknat fel i kalkylerna och helt missat att räkna med kostnaderna för barnens utemiljö och lekpark. Nu räknas kostnaderna öka, från nio miljoner till 15,6 miljoner kronor.

– Det är ett oförlåtligt misstag. Vi har aldrig missat sådant här tidigare. Men vi har sett orsakerna och har nu ändrat våra rutiner, säger Anders Johansson på Umluspen.

Får ta pengar ur investeringsbudgeten

Missen innebär att den nya förskolan inte kommer att kunna öppna den 15 augusti, utan först senare under hösten. Fördyringarna får också andra konsekvenser för kommunen.

– Vi måste omprioritera bland andra projekt. Vår investeringsbudget är på 30 miljoner kronor, så det här tas ur den, säger Patrik Nilsson, som är administrativ chef på Storumans kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.