Bilden är en genrebild och har ingen koppling till händelsen. Foto: TT

Körde på bärplockare – döms till fängelse

Publicerad

En äldre kvinna berättar hur hon varit ute på en lång och härlig skogspromenad i Skellefteå under sensommaren. Hon hade plockat lingon och var på väg hem i sin bil när hon plötsligt såg hur en annan bil kom rakt emot henne i samma körfält. Kvinnan blev medvetslös vid kollisionen och den andra bilisten döms nu till fängelse.

Kvinnan har i förhör berättat att det inte brukar vara så många bilister eller gångtrafikanter längst efter den väg hon körde. Hon har vidare berättat att hon körde förhållandevis långsamt när hon plötsligt såg den mötande bilen komma körande mot henne. När hon såg att bilen låg i samma körfält som henne förstod hon att de skulle krocka.

Den andra bilisten körde rakt in i den vänstra sidan på hennes bil, vindrutan krossades, ratten blev ihopskrynklad och kvinnan blev medvetslös. Efter kollisionen har den äldre kvinnan haft stora problem med ryggvärk, smärtor och återkommande huvudvärk.

Berodde på tur att ingen avled

Innan bilföraren körde in i den äldre kvinnans bil hade polisen följt efter bilisten, en man i 40-årsåldern, i cirka fem kilometer och sett hur han kört på ett sätt som beskrivs ha orsakat livsfara för andra bil-, cykel och gångtrafikanter. Att ingen avled vid kollisionen anges i domen endast ha berott på tillfälliga och mycket lyckliga omständigheter. Det har framkommit att föraren under och efter bilfärden varit påverkad av både alkohol och narkotika.

Föraren förekommer sedan tidigare under 31 avsnitt i belastningsregistret. Skellefteå tingsrätten dömer nu mannen för vållande till kroppsskada, ringa narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och grovt rattfylleri och stöld till ett år och fem månaders fängelse. Han döms även att betala 40.000 kronor i skadestånd till den äldre kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.