Genrebild. Foto: TT

Körde på renar med fyrhjuling – döms

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade grillat korv och druckit öl med en kompis när han satte sig på en fyrhjuling och körde hem – trots att han var dömd för olovlig körning. På vägen krockade mannen med flera renar. Nu döms han för olovlig körning.

En man i 40-årsåldern, hemmahörande i en av länets inlandskommuner döms för olovlig körning.

Det var i juli 2015 som mannen, som vid tillfället var lagförd för olovlig körning, var ute med en vän och grillade korv och drack öl. När han skulle återvända hem lånade han kompisens fyrhjuling, trots att han i förhör medger att han kände sig påverkad.

Vid hemfärden tappade mannen kontrollen över fordonet och körde på en grupp renar som fanns på platsen. Vid händelsen bröt mannen låret på stå ställen och åtta revben, men hävdar i renkollisionen att ha blivit bländad av kvällssolen. Vid tillfället hade han 0,53 promille i blodet.

Hävdar att han druckit whiskey

Till sitt försvar hävdar mannen att han inte druckit något före olyckan, men att han hasade fram till fyrhjulingens packväska där han förvarade en whiskeyflaska och drack från den för att lindra sina smärtor.

Tingsrätten anser att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att mannen druckit en straffbar mängd alkohol innan trafikolyckan och döms därför inte för rattfylleri. Dock döms mannen för grovt olovlig körning för händelsen, men också för två tillfällen i november 2015 då han kört bil under en period han lagförts som olovlig att köra.

Mannen döms till dagsböter på 7.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.