Foto: SVT

Boende upprörda över blivande bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun höll på tisdagen ett tredje informationsmöte om det blivande bostadsområdet vid Brinkvägen i Umeå. Stämningen bland boende i området var upprörd och många är oroliga över rasrisk, ökad trafikmängd och att de planerade höghusen ska skugga. Men framför allt tycker man att informationen varit dålig.

Mötet var det tredje samrådsmötet om det planerade området väst på stan. Det ska innehålla bostadshus i höghusform, småbåtshamn och park. Mötet var välbesökt och många berörda tycker att infomrationen varit bristfällig.

– Vi fick 70 sidor material i går, det är klart att vi inte kunnat läsa. Man känner sig okunnig, det är mycket förkortningar och svårt att förstå. Det känns som att all information kommer uppifrån och att ingen lyssnar, säger Ann-Sofie Granbäck, som bor på Kvarnvägen.

Orolig för ökad trafik

Hon är mest orolig över ökad trafik i området där hon bor. Men liksom många andra boende där har hon också funderingar på hur rasrisken vid älven bedöms.

– Det känns som att det är godtyckligt, det beror på vem som ska bygga om man får det eller inte, säger Ann-Sofie Granbäck.

Detaljplanen ändrad

Det har tidigare hållits två samrådsmöten och flera ändringar har gjorts i detaljplanen redan. Till exempel ska strandpromenaden längs älven vara tillgänglig för allmänheten, parkytan har ökats och nya skuggstudier av höghusen ska göras.

Hittills har ungefär 40 synpunkter kommits in, varav 12 från myndigheter och resten från boende i området.

– Det är en detaljplan som har ett stort allmänt intresse och synpunkterna vi fått in har främst gällt stabiliteten i området, bevarandet av grönområdet och trafiklösningar, säger Tomas Strömberg, stadsarkitekt i ett pressmeddelande.

De som har synpunkter på detaljplanen kan lämna dessa fram till 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.