Kulturväven i Umeå Foto: Fredrik Larsson, pressbild

Kulturväven kan få arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Norska Snøhetta och svenska White arkitekter är nominerade till Kasper Salin-priset för kulturhuset Väven i Umeå. Priset är Sveriges mest betydelsefulla utmärkelse inom arkitektur. Vinnaren offentliggörs på Arkitekturgalan fredag 28 november.

”Kulturväven är en byggnad med kvaliteter i många dimensioner – ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen. Innehållet vänder sig till allmänheten, och kan som det är gestaltat utgöra en väv av möjligheter till nya möten och kulturella uttryck.” – så skriver juryn i sin motivering. Priset kan bli en fjäder i hatten för arkitetketerna som ligger bakom bygget.

– Det viktigaste är naturligtvis att Umeborna gillar sitt kulturhus, men som arkitekt är det en ära att resultatet av vårt samarbete nomineras till Kasper Salin-priset, säger Maria Olsson, ansvarig arkitekt på White i Umeå i ett pressmeddelande.

Som en björk

Det återkommande temat i Väven är Björken – stadens signaturträd. Den formmässiga inspirationen är en itusågad björkstam. Dagtid och ljusa sommarkvällar är det den vita glasfasaden som är björkstammen. I mörker framstår det varma ljuset inne i byggnaden som det vita i björken.  

– Det är andra året i rad White är nominerade till Kasper Salin-priset för en byggnad som vi har ritat i Umeå. Förra året nominerades Bildmuseet och i år när Umeå är Europas kulturhuvudstad har Väven chansen att vinna Sveriges finaste utmärkelse inom arkitektur, säger Monica von Schmalensee, VD på White i ett pressmeddelande.

Så här skriver juryn i sin motivering:

Med sina 25 000 kvadratmeter blir Väven ett av Sveriges största kulturhus. Kopplingen mellan gammalt och nytt är en del av Väven som ligger bland befintliga byggnader, som exempelvis Stora Hotellet från 1895. Varje plan har sin egen form och öppna siktlinjer i alla vädersträck. Terrasser mot älven bildar nya stadsrum som är öppna för allmänheten dygnet runt.

Kulturhuset Väven har skapats i samarbete mellan det norska arkitektkontoret Snøhetta och svenska White.

Se de andra nominerade här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.