Artisten Cleo är en av dem som stöttar kampanjen. Foto: TT.

Säger nej – är inte deras kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I helgen uppmanades svenska män göra uppror och försvara sina kvinnor. Men tusentals kvinnor säger nej – och i Umeå bor en av initiativtagarna bakom den uppmärksammade kampanjen #inteerkvinna.

Det var i fredagskväll som ett hundratal maskerade män drabbade samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Enligt polisens rapport ska målet ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

Samma dag började en skärmdump florera i sociala medier där en signatur uppmande till uppror, att alla svenska män ska försvara sina kvinnor.

Attackerna på centralen

”I kväll klockan 20 är det dags. Vi är några som fått nog och vill hjälpa. Är ingen jakt på invandrare det handlar om utan en skyddsaktivitet så våra svenska kvinnor ska känns sig tryggare.”, skriver signaturen och fortsätter:

”Det är dags att vi vikingar visar oss på gatorna och skyddar våra kvinnor.”

#inteerkvinna

Huruvida inlägget har någon koppling till attacken i Stockholm är oklart, men det var många som reagerade på inlägget. I Umeå bor en av initiativtagarna bakom den kampanj som samlas under hashtaggen #inteerkvinna.

– Vi var några som sammanfördes av detta och har försökt nå ut i så många kanaler och plattformar som möjligt. Kampanjen har fått stort genomslag och delats och gillats av tusentals, säger Emma som driver bloggen ”Emmanismen” och hon skräder inte orden:

– Det är alldeles fruktansvärt att nazister använder oss i sitt namn för att misshandla barn. Dessutom stjäl de vår kamp mot kvinnovåld med deras onda och mörka syften, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Stöttas av Schyman

FI:s partiledare Gudrun Schyman är en av dem som stöttar kampanjen på sin officiella Facebooksida:

”Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags, och diverse andra rasistiska och fascistiska grupperingar säger sig föra en kamp för att skydda vita/”svenska” kvinnor. Men de talar inte för oss.”

Kulturpersonerna Stina Wollter, Cleo Missaoui och Sofia Jannok stöttar också kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna på centralen

Mer i ämnet