Foto: Linda Eriksson

Kyrkan är för möglig – nu ska den rivas

Publicerad

Under söndagen hölls den sista gudstjänsten i Korskyrkan i Umeå. Lokalerna har varit för trånga och kyrkan har drabbats av mögel, så nu kommer den att rivas. Vad som händer med inredningen? Den säljs på loppis.

– Kyrkan är för trång, den är inte ändamålsenlig och många lokaler har inte gått att vara i på grund av mögelskador, säger Ivan Nilsson, ordförande i Korskyrkans styrelse.

På grund av kyrkans kritiska brister har barnverksamheten fått flyttas runt och miljön har varit så dålig att vissa besökare inte har kunnat vistas i kyrkans lokaler. Efter en lång process har man nu fattat beslut om att riva kyrkan och under söndagen hölls den sista gudstjänsten.

Många ville samlas när den sista gudstjänsten hölls i Korskyrkan. Foto: Linda Eriksson

– Folk tycker att det är bra att det äntligen händer något, så det var en väldigt go stämning på dagens gudstjänst, säger Ivan Nilsson och fortsätter:

– Det här har varit en process som har pågått under fem-sex år, många möten har hållits och beslut har fattats, men allting har skett i en god demokratisk anda med ett i princip enhälligt beslut, vilket har varit väldigt skönt.

Konserter och konferenser i kyrkan

Tanken är att man nu ska riva den gamla kyrkan och sedan bygga upp en ny. Detaljplanen har vunnit laga kraft och de ansvariga är i full gång med att ansöka om bygglov. I samma byggnad som den nya kyrkan ska det byggas bostäder och förhoppningen är att den nya kyrkan ska stå färdig att invigas om två år. Tanken är att den ska kunna användas till mer än att hålla gudstjänster i.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och bygglov till en ny kyrka ska sökas. Foto: Linda Eriksson

– Den ska kunna användas till mer än bara kyrka, till exempel till konserter, teater, konferens och caféverksamhet, säger Ivan Nilsson.

Anordnar loppis i kyrkan

Under tiden som den nya kyrkan byggs har Korskyrkan hyrt in sig i Vasakyrkans lokaler. För att det inte ska krocka med deras verksamhet kommer Korskyrkans gudstjänster att hållas under kvällstid i stället för på förmiddagarna. Men innan kyrkan rivs ska där först hållas en loppis.

– Det som inte ska med till de nya lokalerna kommer att säljas och det kommer att vara allt mellan himmel och jord, säger Ivan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.