Församlingen uttalar sig för första gången. Foto: SVT

”Det kom som en chock för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Trots lögnerna uttrycker de sin uppskattning för den tidigare DDR-agenten.

Kyrkorådet i Burträsk församling uttrycker sin uppskattning för den tidigare kyrkohedern Aleksander Radler. Samtidigt tar de avstånd från hans förflutna som stasiagent.

I en bok om Stasiagenter i Sverige pekades Radler ut som agent, men vägrade först att erkänna att han haft uppdrag för den ökända östtyska säkerhetstjänsten. 

Stasimisstänkt präst i Luleå stift

– Det kom som en chock för oss, säger Stefan Pettersson, ordförande i kyrkorådet i Burträsk. Det är tragiskt alltihop.

Tar absolut avstånd

I ett pressmeddelande skriver församlingen att de ”vill uttrycka sin uppskattning för Aleksander Radlers tid i församlingen i rollen som kyrkoherde, präst och engagerad representant för Burträsk. I samma andetag tar kyrkorådet absolut avstånd från att han inte i ett tidigare skede medgivit kontakterna med och rapporteringen till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.”

Kände besvikelse

– Man kände en stor besvikelse att han inte kunde erkänna tidigare, säger Stefan Pettersson. Jag har inte pratat med Aleksander sedan han erkände, men det hade varit lättare om han kunnat erkänna direkt.

Aleksander Radler gick i pension den 31 maj i år och har valt att avsäga sig sitt prästämbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stasimisstänkt präst i Luleå stift

Mer i ämnet