Nu uppmanas Radler att tala ut

Uppdaterad
Publicerad

Förra året lämnade prästen Alexander Radler i Burträsk sitt jobb, sen det avslöjats att han jobbat som agent för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Och hans historia fortsätter att väcka intresse.

I samband med att han avlöjades som Stasiagent för två år sen lämnade Radler sin prästtjänst. Arbetet övertogs då av hans hustru Bettina.

Radler blir filmer

Nu är den f d stasiagenten föremål för två filmer, en svensk dokumentär i Sveriges Television och en amerikansk spelfilm som kommer i december med titeln ”Being Radler”.

Stasimisstänkt präst i Luleå stift

I dag börjar dessutom ett vetenskapligt möte i Växjö där Aleksander Radlers dubbla roller som en kyrkans förtroendeman och koppling till östtyska Stasi diskuteras.

Uppmanar Radler att tala ut

Med på vetenskapsmötet i Växjö finns författaren och journalisten Christoph Andersson.

– Det vore stora poäng vunna om Aleksander Radler bröt tystnaden och trädde fram i sin helhet. Han skulle möta mycket förståelse från människor som han svikit. Radler skulle dessutom göra en massa nytta genom att förklara vilka mekanismer som ligger bakom ett allt mer utbrett övervakningssamhälle, säger Chistoph Andersson.

– Vi ska komma ihåg att det som var Stasi fram till 1989 har ju fortsatt in i vår tid med hjälp att andra rörelser, NSA och svenska FRA bland andra. Att berätta om sin verksamhet innebär att Radler skulle göra en långt större samhällsinsats än att tiga, fortsätter han.

Fakta

Fakta: Stasi

 * 2012 avsade en pensionerad kyrkoherde i Västerbotten sig sitt prästämbete. Han har verkat som spion för östtyska Stasi. Under mer än 20 år förde mannen vidare uppgifter om bland annat högt uppsatta personer inom Svenska kyrkan.

 * Stasi var säkerhetstjänsten i forna Östtyskland, DDR. Stasi är en förkortning för Ministeriet för statssäkerhet och bildades den 8 februari 1950, knappt ett halvår efter att DDR grundades.

 * Stasi hade 90 000 anställda och 170 000 så kallade inofficiella medarbetare.

 * Säkerhetstjänsten övervakade både egna medborgare och sysslade med spionage, bland annat i Västtyskland och Västberlin.

 * Arkivet efter Stasi omfattar i första hand 11,2 hyllmil skriftliga dokument.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stasimisstänkt präst i Luleå stift

Mer i ämnet