Lång utryckningstid i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt tar det nästan 17 minuter för räddningstjänsten i Dorotea att nå fram till en brandplats. I landet som helhet är snittiden under tio minuter.

Det framgår av statistik som redovisas av Räddningsverket.

I Västerbotten är det Umeå som har den kortaste genomsnittliga utryckningstiden med 10 minuter.

Har inte jour

Rädddningschefen i Åsele och Dorotea Lars-Åke Ingelsten förklarar att Dorotea har en deltidsbrandkår i samhället och så kallade räddningsvärn i Risbäck och Borgafjäll.

– I Dorotea ska fem brandmän och en räddningsledare vara på plats inom fem minuter, men räddningsvärnen har inte jour, utan de får ett SMS om larmet går och de som har möjlighet inställer sig, konstaterar Ingelsson.

Ålderstigen utrustning

Utrustningen i Risbäck och Borgafjäll är också ganska ålderstigen. I Risbäck står en gammal jeep och i Borgfjäll finns en släpvagn som behöver en brandpost för att man ska kunna använda brandsprutan.

– Det innebär att i de flesta fall måste ändå styrkan från Dorotea rycka ut även om det är i de västra delarna av kommunen som det brinner, menar Ingelsten.

Tror att ny väg skulle vara lösningen

Kommunalrådet i Dorotea MatsErik Westerlund (DKL) ser en ny fjällväg som nyckeln till att förkorta utryckningstiderna för räddningstjänsten.

– Skulle vi ha en väg från Saxnäs skulle det gå att samarbeta om räddningstjänsten över kommungränsen och förkorta uttryckningstiderna avsevärt, anser Westerlund.

Arne Müller

Genomsnittlig utryckningstid till bostad (minuter)

Riket 9,5

Umeå 10,0

Skellefteå 11,3

Robertsfors 12,0

Vännäs 12,2

Lycksele 12,9

Åsele 13,1

Bjurholm 13,3

Sorsele 14,6

Storuman 14,7

Nordmaling 15,1

Norsjö 15,3

Vindeln 15,8

Vilhelmina 16,0

Dorotea 16,9

Källa: Räddningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.