Länskommunerna som är bäst i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholm, Dorotea och Malå. Där har ni länskommunerna som har bäst resultat i grundskolan.

Rapporten ”Öppna jämförelser – Grundskola 2015” jämför samtliga kommuners skolresultat. Precis som förra året innehåller resultaten den elevenkät som besvarats av cirka 100 000 elever i årskurs 5 och 8.

Det sammanvägda resultatet visar att närmare nio av tio elever i årskurs 5 och nästan åtta av tio elever i årskurs 8 anger positiva svarsalternativ.

Länsommunerna som är bäst

Bäst sammanvägt kunskapsresultat i Västerbottens län har Malå, Dorotea och Bjurholm.

– Elevernas socioekonomiska bakgrund spelar stor roll för resultaten och därför tar vi hänsyn till det när vi jämför olika kommuner. Utgångspunkten måste vara att alla elever ska nå skolans kunskapskrav. Vårt nya värde ger bättre förutsättningar än tidigare att jämföra och samarbeta med relevanta kommuner, säger Håkan Sörman, VD för SKL, i ett pressmeddelande.

Umeå högt upp

Umeå placerar sig också bland de kommuner som har bäst resultat.

–  Vår målsättning är alla elevers rätt till skolframgång. Vi vet att Umeås studieresultat varit stabila över tid och ligger över riksgenomsnitten. Det är glädjande att vi ligger så här bra till, det ger kraft i vårt pågående utvecklingsarbete, säger Ann-Christine Gradin, skoldirektör i för- och grundskolan.

Fakta:

* Att jämföra elevernas faktiska resultat rakt av blir inte alltid rättvisande för en kommun, eftersom socioekonomiska skillnader spelar stor roll för resultaten.

* I samarbete med SCB har SKL tagit fram ett nytt modellberäknat – förväntat – värde som tar hänsyn till elevers socioekonomiska förutsättningar och skillnader.

* I värdet ingår kön, förälders utbildningsnivå, nyinvandrad sedan fyra år och behov av ekonomiskt bistånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.