Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Djur ska inte rymma från en djurpark”

Uppdaterad
Publicerad

När ett lodjur rymde från Lycksele djurpark för två år sedan fick verksamheten kritik från länsstyrelsen. Efter att ytterligare ett lodjur rymt i veckan håller länsstyrelsen koll på djurparken.

– Djur ska naturligtvis inte rymma från en djurpark, säger Magnus Langendoen på länsstyrelsens miljöenhet.

Han säger att det viktigaste från länsstyrelsens sida i ärenden som dessa är att djurparken på en gång meddelar det inträffade, vilket de gjorde. Nu anser länsstyrelsen att djurparken ska lägga sitt fokus och sin energi på att hitta och fånga in lodjuret igen.

Lodjuret i Lycksele

– Därefter kommer vi att föra en dialog med dem och ta reda på hur det kunde hända, vad djurparken gjorde för att förhindra det och diskutera vad man kan göra framåt för att minimera riskerna att det händer igen, säger Magnus Langendoen.

Tillstånd med villkor

Förra året fick Lycksele djurpark ett förnyat tillstånd att bedriva verksamheten. Tillståndet gäller under förutsättning att de följer ett antal villkor. Ett av villkoren var att alla djurarter skulle vara inhägnade med rymningssäkert stängsel.

Hur kommer händelsen att påverka djurparkens tillstånd?

– Det kommer nog inte att påverka tillståndet direkt, men det är lite tidigt att säga exakt vad det får för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjuret i Lycksele

Mer i ämnet