Foto: SVT.

Gruvföretag i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Lappland goldminers går i konkurs. Styrelsen har lämnat in en ansökan till domstolen.

Lappland goldminers, som planerat för en guldgruva i Fäboliden i Lycksele har gått i konkurs.

Anledningen till konkursen är att företaget inte lyckats bryta så mycket guld som man hoppats genom sitt dotterbolag i finska Pahtavaara.

Lappland goldminers

Rekonstruktionen av Lappland goldminers har pågått sedan i somras. Förra veckan träffades en uppgörelse i Lycksele tingsrätt om att man skulle göra en nyemmission för att få in nya pengar till företaget. Det kommer alltså inte att ske, utan Lappland goldminers försätts i konkurs. 

”Kan vara en bra investering”

Lappland goldminers VD Thomas Häggkvist bekräftar att det rör sig om alldeles för lite guld, men han är ändå hoppfull om framtida gruvprojekt i området.

– Vi tror att Fäboliden kan vara en riktigt bra investering, men som det ser ut nu är guldpriserna för låga, säger han.

Lappland goldminers har försökt sälja Fäboliden sedan början av 2013, men enligt Thomas Häggkvist finns ingen marknad för den här typen av projekt.

– Det finns en ovilja på kapitalmarknaden för den här typen av projekt, och guldpriset har spelat in naturligtvis.

Att guldpriset är lågt?

– Det beror på vad du jämför med, jämför du med för 10 år sedan är det högt, men jämfört med för ett eller två år sedan är det ganska lågt. Men med de här prisnivåerna håller inte Fäbolidenprojektet. Den finska gruvan ska hålla resultatmässigt med dagens guldpriser, men inte med de här låga halterna som vi haft de senaste veckorna.

Finns det några spekulanter?

– Det finns det med största sannolikhet, men ingen på rak arm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lappland goldminers

Mer i ämnet