Foto: SVT

Larm om oroligheter på psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Stark psykisk press, ohälsosam arbetsbelastning och orolighet över patientsäkerheten. Nu slår skyddsombud larm om personalsituationen på den psykiatriska mottagningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Verksamhetchefen på den psykiatriska kliniken, Christina Wennberg Granberg, håller med om att personalsituationen är ohållbar.

– Arbetsbelastningen har varit hög under en längre tid, men accelererat under senaste året, säger hon.

Tvingas prioritera bort patienter

SVT Nyheter Västerbotten berättade redan i maj 2015 om den katastrofala arbetsbelastningen på de psykiatriska avdelningarna. Nu har skyddsombudet krävt att flera åtgärder ska tas för att lösa den rådande personalsituationen och de har nu skickat en begäran till Arbetsmiljöverket. Personalen på mottagningen upplever bland annat stark psykisk press av att behöva prioritera mellan allvarligt sjuka patienter.

– Vi har haft ett ökat inflöde av patienter samtidigt som vi haft brist på överläkare, vilket innebär en stor belastning på övriga medarbetare, säger Christina Wennberg Granberg.

Läs även: Psykiatrin i Umeå tvingas till åtgärder

Kraftig psykisk och fysisk stress bland personalen

Personalen upplever, enligt de handlingar som inkommit till Arbetsmiljöverket, att de fått bristande koncentration och motivation i det dagliga arbetet på grund av den kraftiga psykiska och fysiska stressen. De känner otillräcklighet i det dagliga arbetet och frustration över att utvecklingsarbetet är lågt prioriterat. Personalen upplever att de har mycket små möjligheter att påverka sin arbetssituation och att arbetsgivaren inte är lyhörd för hur de mår. På grund av den rådande situationen har sjukskrivning och personalomsättningen ökat bland personalen.

– Jag upplever att de sammantagna problemen, behovet av fler överläkare och även viss personalförstärkning, har slitit ont på arbetsgrupperna. Arbetsbelastningen har accelererat och en orsak till det är sjukdom bland medarbetare, i några fall stressrelaterade, säger verksamhetschefen.

Nya rutiner framtagna

Hon berättar att ett arbete för att komma tillrätta med problemen påbörjades i höstas. På kliniken följer man nu ett handlingsprogram med nya rutiner och arbetssätt som är framtaget tillsammans med medarbetare och skyddsombud. På kort sikt har man avlastat väntelistan genom att patienter har fördelats till andra mottagningar och i viss mån arbetar medarbetare från en annan mottagning nu på denna klinik.

Skyddsombuden har i sin begäran till Arbetsmiljöverket skrivit att man kräver att arbetsgivaren ökar sina kunskaper om hur man förebygger och hanterar en ohälsosam arbetsmiljö. Detta är något som man inom verksamheten hoppas få bukt med.

– Vi hoppas att de initiativ som nu är tagna i samarbete med medarbetarna ska göra att vi kommer tillrätta med problemen, säger Christina Wennberg Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.