Björklöven kvalar till Riksserien. Här mot Färjestad i T3 Center i Umeå. Foto: Karin Wiechel/SVT

Löven föll – missar Riksserien

Uppdaterad
Publicerad

Björklövens damer hade siktet inställt på att kvala sig upp i Riksserien men efter en 3-2 förlust hemma mot Sundsvall igår är den chansen nu borta.

– Det känns jättetråkigt, vi gör vår bästa match för säsongen, säger Lövens tränare Maria Swärdsudd.

Matchen fick en tung start när Sundsvall redan efter en halvminut kunde skicka in en puck bakom en skymd Hannah Åström.

– Vi får en tuff start och får jobba i uppförsbacke. Jag tycker vi är jämnbra med dem i första perioden, säger Björklövens tränare Maria Swärdsudd.

Läs även: Löven ska vinna kvalet

Andra perioden började lika jämnt och halvvägs genom fick Löven en chans till kvittering. Karin Markeby fick en straff men missade och några minuter därefter kunde Sundsvall utöka sin ledning till 2-0.

– Det var surt förstås, men vi är ändå med och fortsätter att kämpa bra, säger Swärdsudd.

Fick spela sex mot tre

Det skulle hinna bli både period nummer tre och mål nummer tre i baken innan saker började gå Umeågängets väg. Bara två minuter efter att Sundsvall gjort 3-0 kunde Karin Markeby revanschera sig och peta in en reduceringspuck i Sundsvallkassen.

– Vi har haft svårt att få in puckarna i mål så när 1-3-pucken kommer så lyter det oss rejält, säger Löventränaren.

Med fem minuter kvar av matchen lyckades Björklövens Camilla Tjernström trycka in ytterligare en reduceringspuck och när det bara återstod en halvminut av matchen så drog Sundsvall på sig två utvisningar. De sista 38 sekunderna spelades sex mot tre, men bortalaget höll tätt och matchen slutade till slut 3-2 till Sundsvall.

– Det känns jättetråkigt att vi inte vinner. Vi krigar oss uppåt men det räcker inte hela vägen. Jag tycker vi har blivit bättre för varje match som gått och igår gjorde vi vår bästa match för säsongen, säger Swärdsudd.

Siktar på en tredjeplats

Två matcher återstår av kvalet och även om chansen till Riksserieavancemang är borta så är full fokus på att vinna dem.

– Jag har inte hunnit tänkt så mycket på nästa säsong än. Vi har siktet inställd på att ta sex poäng och att avsluta säsongen med en tredjeplats, säger Swärdsudd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.