Foto: SVT

Lövens ödesmatch engagerar staden

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen har varit en av de tuffaste och mest dystra för Umeås främsta hockeylag. Kvalstrecket har ständigt hemsökt lagets mardrömmar, men trots att man slitits mellan hopp och förtvivlan så har man nu saken i egna händer. Det är som i en film – i seriens allra sista match avgörs ödet för Björklöven.

Fortsatt kontrakt i hockeyallsvenskan eller kvalserien med risk för nedflyttning? Löven räknar med fullsatt i kväll när idrotts-Umeås mest gastkramande drama i år utspelar sig inför vad man väntar sig ska bli fullsatt – drygt 5.400 åskådare på läktarna.

– Förlust. Det tror jag på. Det har väl varit så här sedan 1980-talet, tror Eva-Marie Esperi.

– 3-2 till Björklöven, tippar en mer positivt inställd Ralf Karlsson.

Tre poäng ett måste

Förutsättningarna för kvällens ödesmatch ser ut så här: Löven är piskat att vinna mot Västerås för att slippa kvalserien och risk för nedflyttning till division 1. Inget annat än seger räknas för att hänga sig kvar. Oavgjort eller förlust, alltså allt annat än tre poäng innebär att Västerås kniper det åtråvärda kontraktet för spel i allsvenskan nästa säsong.

Och hoppet lever, trots tungt hemmafacit med förlust under samtliga kamper de sista åtta matcherna på hemmais. Förra gången de två lagen möttes i Umeå, i december, så vann faktiskt Löven.

Hoppfullt att få gå på planlagd ”semester”

I onsdagskväll tog Löven tre viktiga poäng borta mot Mora. Det gör att hockeyallsvenskan fortfarande lever för Löven. Med förlust eller oavgjort så väntar tio ångestladdade kvalmatcher, en ofrivillig förlängning av säsongen som Lövens ledning hoppas att man ska undvika och att spelarna i stället får gå på ”semester” enligt det ordinarie spelschemat.

– Det är klart att fem extra hemmamatcher ger en bra inkomst. Men man måste också veta att den korta tid man har på sig att boka bortaresorna gör att det går jämt upp, säger klubbens vd Joakim Gustafsson.

– Vi vinner i kväll och blir kvar i hockeyallsvenskan, hoppas han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.