Det är är bilder som Fältgruppen har tagit på Rödberget. Foto: Fredrik Sandström

Lustgas såldes öppet på ungdomsfest

Uppdaterad
Publicerad

Under en ungdomsfest i helgen på Rödberget i Umeå såldes lustgas, som används som drog, helt öppet. Händelsen uppmärksammade Fältgruppen vid Umeås socialtjänst på sin facebook-sida.

Det var igår, lördag, som Fältgruppen vid Umeås socialtjänst la ut ett inlägg om ungdomsfesten på Rödberget som verkar ha spårat totalt. I inlägget, som nu blivit viralt, skriver de:     

”Spår i form av ångestfyllda spritflaskor, ihåligt tomma lustgaspatroner och brända cannabisfimpar.

Fredagskvällen bjöd med andra ord upp till en ordentlig fest i kall, mörk och snårig skog. Discoljus, tung bas och tjock rök fyllde Rödbergets skogsglänta. Ett femtiotal ungdomar i åldern 15-19 vinglade och vimlade runt i den 4-gradiga natten. En del dansade, en del värmde sig vid elden och andra var alldeles för full för att ens försöka ha kul. Några ungdomar köpte den lustgas som såldes i syfte att berusa sig och bland några polare gick jointen runt. Vi hoppas att natten ändå slutade lyckligt för alla de ungdomar vi stötte på och tackar polisen för den insats de gjorde.”

Över 400 delningar

Inlägget har fått över 400 delningar på Facebook och många föräldrar har kommenterat inlägget och visat sin uppskattning för Fältgruppen.

– Jag är chockad att det blev en sådan reaktion, det är som att folk äntligen förstår, som att polletten äntligen faller på plats, säger Fredrik Sandström vid Fältgruppen till Västerbottens-Kuriren och tillägger:

– Många frågar ”Vart är föräldrarna?” efter inlägget och det är den reaktionen vi vill ha. Vi vill få föräldrar att reagera och agera.

Fältgruppen har efter händelsen varit i kontakt med föräldrarna till ungdomar som befann sig på festen och var under 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.