Lustgas är i små mängder relativt ofarligt, men stora mängder kan leda till förödande konsekvenser, förklarar polisinspektör Patrik Bergqvist. Foto: SVT

Polisen om lustgas: ”Kan leda till döden”

Publicerad

Många har reagerat efter helgens uppmärksammade fest i Umeå där ungdomar ska ha rökt cannabis och tagit lustgas helt i det öppna. Polisen ser allvarligt på det hela. ”Använder man alldeles för mycket kan det leda till döden”, säger inspektör Patrik Bergqvist.

Under fredagskvällen samlades ett femtiotal ungdomar mellan femton och nitton år i en skogsglänta vid Rödberget i Umeå. Några fältassistenter från kommunen besökte tillställningen och gjorde dagen efter ett inlägg på sin Facebooksida, med bilder på ölburkar, spritflaskor och lustgaspatroner som hittades vid platsen. Ett inlägg som nu delats över fem hundra gånger.

– När vi kommer hit dricks det jävligt mycket alkohol, det röks öppet (cannabis) och det sker försäljning av lustgas också, säger Fredrik Sandström, fältassistent på Umeå kommun.

Läs mer: Lustgas såldes öppet på ungdomsfest

Att det just var lustgaspatroner som förekom på bilderna som Fältgruppen Umeå Socialtjänst la ut på Facebook tros ha hjälpt inlägget att få spridning. Att ungdomar använder sig att lustgas för att bli höga är ingen ny företeelse, men öppenheten kring det hela är ny.

– Vi vet att det har förekommit, vi har hört talas om det tidigare på fester och så, men inte på det här sättet – att man står och berättar om det helt öppet, att det är försäljning runt omkring en och att man står och ”boffar” runt omkring en. Det är ett nytt fenomen för oss, säger Fredrik Sandström.

”Så jäkla onödigt”

Moa Nyblad har precis börjat frisörlinjen på Dragonskolan i Umeå. Hon har inte hört något om användandet av lustgas som drog i sin bekantskapskrets.

– Nej, jag är inte så jättemycket på fester, säger hon.

– Jag har en del kompisar som festar och jag har inte hört något om det.

Vad tycker du om att ta lustgas på fester?

– Jag tycker att det är så jäkla onödigt. Varför ska man ta det för att bli hög? Så jävla onödigt, säger Moa Nyblad.

Lagligt men kan vara farligt

Lustgas är helt lagligt och säljs bland annat över Internet som tillbehör till gräddsifoner.

– Lagmässigt är det svårt att göra något åt det här, säger Patrik Bergqvist, inspektör vid ungdomsenheten vid Umeåpolisen. Man kan tycka att det är väldigt oansvarigt att sälja något som ska användas i berusningssyfte och där det också dels finns risker med det och dels, som vi tror, många gånger är riktat till unga människor.

Lustgas är i små mängder relativt ofarligt, men stora mängder kan leda till förödande konsekvenser.

– Får man i sig för mycket blir det en syrebrist. En syrebrist för hjärnan är ju inte bra. Det är ju där man kan få påverkningar på kroppen. Använder man alldeles för mycket kan det leda till döden, säger Patrik Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.