Nytt ofredande mot skolpojkar

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar i mellanstadiet på Östtegs skola i Umeå blev på förmiddagen erbjudna skjuts av främmande män i en bil.

Det var på förmiddagen när pojkarna var på väg från skolan, som en bil kom emot dem. Två män i bilen ska ha frågat om de ville åka med.

Pojkarna vände omedelbart på klacken och sprang in i skolan igen. De sökte upp lärare och rektor som följde med dem ut, men då var männen borta.

Sexofredande mot barn i Umeå

Personalen på skolan letade i närområdet efter bilen, men hittade den inte.

Vagt signalement

Pojkarna kunde bara lämna ett vagt signalement på männen – i bilen ska det ha suttit en eller två män i 40-50-årsåldern.

Rektorn på skolan har nu lämnat in en polisanmälan.

– Det måste man göra. Vi måste ta det här på allvar, säger Håkan Åkersten, rektor på Östtegs skola.

Föräldrarna informerade

Personalen är informerad om vad som hänt, liksom barnens föräldrar.

– Vi har gått ut med en kort information till föräldrarna, men nu är det jullov och vi får se hur vi går vidare med detta efter julovet, säger Håkan Åkersten.

– Det viktigaste vi kan göra är att påverka barnens beteende. När något sånt här händer, ska de gå därifrån och sedan kontakta en vuxen som fort som möjligt.

”Viktigt att anmäla”

Håkan Åkersten tycker också att det är viktigt att skolorna gör en polisanmälan när främmande personer försöker locka med sig skolbarn.

– Det här ska in i statistiken, det är ett samhällsproblem.

Under hösten har Västerbottensnytt rapporterat om flera liknande fall – vid Sofiehemsskolan, Böleängsskolan, Kasamarksskolan, i Holmsund och Obbola och ännu fler skolor.

Ingen gärningsman har ännu kunnat identifieras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexofredande mot barn i Umeå

Mer i ämnet