Svårt utreda misstänkta ofredanden mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in många tips om män som försökt locka till sig barn i Umeå. Men det är svåra fall att utreda. Amälningarna lämnas ofta utan åtgärd.

Det börjar bli ett välbekant scenario i Umeåtrakten – en man i en bil sitter och väntar på barn utanför en skola och försöker på olika sätt locka dem till sig.

Under hösten har Västerbottensnytt rapporterat om flera liknande fall – vid Sofiehemsskolan, Böleängsskolan, Kasamarksskolan, i Holmsund och Obbola och ännu fler ställen.

Sexofredande mot barn i Umeå

Ingen gärningsman har ännu kunnat identifieras.

Lockade med godis

På tisdagen rapporterade en förälder till ett barn på Mariebergsskolan om att dottern träffat en man i bil som ropat på henne och sagt att han hade godis. Skolan underrättade polisen, som nu har ytterligare ett fall av misstänkt ofredande att utreda.

Men det här är svåra fall, berättar Michael Rydstedt, chef för utredningsenheten vid polisen i Västerbotten. Det är nämligen inte ett brott i sig att sitta utanför en skola och ropa till barn. Och då kan polisen heller inte inleda en brottsundersökning, utan anmälan lämnas ofta utan åtgärd.

Krävs mer

För att uttrycka det riktigt krasst krävs något mer för att polisen ska kunna gå vidare. Som till exempel att mannen i bilen försöker grabba tag i ett barn. Då skulle det vara fråga om försök till frihetsberövande och DET är ett brott.

– Det låter hemskt, men det måste hända något mer, tyvärr, för att det ska bedömas vara ett brott, säger Michael Rydstedt.

Eller ett riktigt bra signalement, som sticker ut från det ofta givna ”en man mellan 30-45 år”.

Lagt upp databas

– Vi har lagt upp en databas med uppgifter om de misstänkta fallen av ofredanden. Får vi in något som avviker, typ ”Han hade en drake tatuerad på armen”, så gör ju det en skillnad för utredningen. Men ofta ser signalementen på gärningsmännen likadana ut – de är rätt vaga.

Men flickan utanför Mariebergsskolan tog registreringsnumret på bilen, som mannen satt i. Det kan föra utredningen vidare. Det är nämligen sällsynt att polisen får uppgifter om registreringsnummer, säger Michael Rydstedt, som uppmanar allmänheten att fortsätta vara uppmärksam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexofredande mot barn i Umeå

Mer i ämnet