Foto: Clara Törner/SVT.

Åklagaren: ”Blodigt och våldsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot de tre män som misstänks för mordet i Rönnäs utanför Vilhelmina. Samtliga tre män nekar till brott.

Rättegången startade på tisdagsmorgonen i Umeå tingsrätt. Tre män, 56, 43 och 37 år, misstänks för mord, misshandel och våldtäkt.

Den 56-åriga mannen erkänner misshandel, men bestrider övrigt ansvar, enligt mannens advokat Petter Mörk.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

37-åringen erkänner att han slagit till mannen den 20 november men förnekar övrig brottsmisstanke enligt advokaten Petter Hetta. Leif Silbersky säger att 43-åringen nekar till brott.​

Kvinna försökte larma

Barnen till den mördade mannen yrkar på 50.000 kronor i skadestånd per person. Sambon yrkar också på ett skadestånd på drygt 100.000 kronor.

Männen bestrider skadestånden.

Åklagaren spelade upp ett samtal som målsägande (kvinnan) ringt till ett vittne. Man hör henne säga:

”Jag kommer inte fram till ambulans! Jag vet inte... Jag kan inte med telefon. Jag kommer inte fram. Du kommer ju att få dö här hemma.”

Kvinnan försökte använda den avlidnes smartphone för att ringa till ambulansen, men lyckades inte.

Blodigt våld

Enligt åklagaren var misshandeln av mannen våldsam och blodig. Tekniker har hittat blod på flera ställen; på en bil med sönderslagna rutor, på ytterdörren, på en väska, på lampor, på väggarna i olika rum. I sovrummet har blod hittats som den avlidne har hostat upp. Enligt åklagaren kommer detta blod från den första misshandeln.

En blodanalytiker säger att minst ett våldsamt slag har utdelats efter att ha sett blodstänk på en tvättkorg. På övervåningen hittades en stor hårtuss med hud, vilket tyder på kraftigt våld.

Den avlidne mannen hittades död liggandes på köksgolvet. Enligt tekniker levde han till en början på den plats han hittades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet