Maria Eriksson, projektledare på Sveriges Television. Foto: SVT

Melloarenan väntar på artisterna

Uppdaterad
Publicerad

Större scen med fler tekniska finesser än någonsin tidigare. Det är utgångsläget inför deltävling fyra av Melodifestivalen 2017 som avgörs på lördag i Skellefteå Kraft Arena. 

Siffror i mängd på scenen. Bakom alla siffrorna finns programmerade ledlampor. I skarpt läge blinkar rätt lampa vid exakt rätt tidpunkt i varje låt Nytt för i år är ledlamporna i scengolvet, ett golv som sträcker sig längre ut i publikhavet än nånsin förr.

– Scengolvet sticker ut 31 meter. Det gynnar givetvis kontakten med publiken för både programledare och artister, säger biträdande projektledare Maria Eriksson på Sveriges Television.

Melodifestivalen i Skellefteå

Den flygande kameran har blivit ett signum för den TV-sända Melodifestivalen. Egentligen handlar det om två snabba teleskopkranar med gyrostabiliserade kamerahuvuden längst ut.

– Det måste vara rörelse, annars blir det trist. Så kranarna är jätteviktiga, sammanfattar produktionsassistenten Aurelio Mastaglio nyttan av de rörliga kamerorna.

Nedmontering för hundratusentals kronor

För ishockeyns skull har Skellefteå landets kanske största mediakub, men den var alltför stor för att få sitta kvar under Melodifestivalens fjärde deltävling och fick plockas ned inför lördagskvällens show.

– Tyngden och sikten. Det skulle bli för tungt att ha kvar mediakuben när vi kommer med våra grejer som belysning. Och så måste det vara fri sikt till scenen, förklarar tekniske chefen Erik Blomdahl på produktionsbolaget Blixten & Co.

Att lyfta ner och upp mediakuben kostar ett par hundra tusen kronor extra, men kommunen har lovat ta större delen av den fakturan.

– Så nu börjar allting vara under kontroll. Artisterna är på väg, och vi längtar till i morgon då programledare och artister kan gå på scenen och vi kan börja repetitionerna, avrundar SVT:s biträdande projektledare Maria Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen i Skellefteå

Mer i ämnet