Efter censurdebatten – så gick det

Uppdaterad
Publicerad

För närmare ett år sedan invigdes den nya tunneln under järnvägen i centrala Umeå. Då fanns en oro att ett Sara Lidman-citat skulle uppmana folk till klotter och skadegörelse.

”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det”. Det var det citatet som ledde till stor uppmärksamhet och debatt i november förra året.

Citatet tejpades över före invigningen eftersom socialdemokraten Hans Lindberg i kommunstyrelsen var orolig för att det skulle uppmana folk att klottra. Censur hävdade konstnärerna bakom verket – och tejpen togs bort.

Citatbråket i Umeå

Mindre klotter

I dag är tunneln skinande blank och Sara Lidmans konstverk helt oförstört. Enligt kommunens gatudriftschef så har det varit betydligt mindre klotter här än i andra tunnlar. Hittills har saneringen bara kostat 25 000 kronor.

– Tunneln är i bra skick, då drar sig folk för att göra märken på väggarna, säger Torbjörn Sandberg vid Umeå kommun.

– Eftersom den är så fin så törs inte folk göra det, säger Fredrik Eriksson.

Avböjer intervju

Politikern Hans Lindberg, som var så orolig för ett år sedan, vill inte ställa upp på en intervju i dag. I ett sms skriver han att han inte har något mer att tillägga i detta ärende.

Politikerna hade fel?

– Dom kanske underskattar oss lite grann. Vi är mer konstintresserade och estetiska än vad dom trodde, säger Ingrid Sivsdotter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Citatbråket i Umeå

Mer i ämnet