Foto: SVT

Nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Mordet i byn Rönnäs utanför Vilhelmina var brutalt och utdraget. Tre män står åtalade misstänkta för att under två dagar misshandlat den 56-årige mannen så svårt att han avled.

Klockan 7.03 på morgonen den 21 november ringer det hos SOS alarm. En kvinna i Rönnäs berättar att hennes sambo blivit ihjälslagen av det hon beskriver som två killar. Hon vill att polisen kommer till platsen eftersom det måste göras en mordutredning. Tre män grips ganska snart. De häktas och placeras i Umeå.

Den 17 april, nästan exakt fem månader senare väcks åtal.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Besinningslös misshandel

Åklagarna  – däribland Stina Westman – åtalar de tre misstänkta för mord på den 56-årige mannen, en utdragen och besinningslös misshandel.

Två av dom åtalas dessutom för misshandel av mannens funktionshindrade sambo. De åtalas också för grov våldtäkt under vapenhot av en kvinna.

Ingen av dom tre männen har erkänt mord, men gjort vissa medgivanden om inblandning i misshandeln.

Den 56-årige mannen misshandlades till döds med tillhyggen vid två separata tillfällen innan han avled av skallskador. Först natten till den 20 november då alla tre mordåtalade deltog. Sedan natten därpå då två av de åtalade återvände till 56-åringens hem och fortsatte misshandeln.

Delat ansvar

Åklagarna anser att alla tre inblandade bär delat ansvar för 56-åringens död, trots att en av dom inte deltog under den andra dagens misshandel då offret avled.

Stina Westman säger till SVT Nyheter att 56-åringen fick svåra skador i skallen redan vid den första misshandeln.

Det kan lika gärna vara så – menar åklagarna – att det våldet i sig orsakat 56-åringens död.

Det finns omständigheter kring det grymma mordet som är anmärkningsvärda. En sådan är att det saknas ett tydligt motiv.

Kände varandra

Gärningsmännen och offret kände varandra, det hade förekommit osämja och dispyter dem emellan tidigare, men i förundersökningen finns inget tydligt motiv till mord.

Inte ens åklagarna har någon klar bild av varför 56-åringen misshandlades till döds.

Rättegången mot de tre männen hålls i Umeå tingsrätt. Här kan du få senaste nytt från rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet