Misstänkte mannen: ”Jag hade ingen avsikt att döda”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen förhördes den mordåtalade 25-åringen från Nordnorge. – Jag kände mig väldigt rädd. Han högg på mig genom bilrutan och kände att jag måste ut ur bilen, om jag inte ska dö.

Den mordmisstänkte norrmannen berättade klart och tydligt hur han uppfattade situationen på Morö Backe i Skellefteå natten mot den 9 oktober i höst. Och hans berättelse stämde väl överens med åklagarens beskrivning av en fejkad knarkaffär som spårade ur.

Läs också: 20-åring knivhöggs till döds – fyra inför rätta

Dramat på Morö Backe

Norrmannen hade kört bil de 70 milen ner till Västerbotten, för att via en kompis som var ute på sajten Wickr komma i kontakt med en säljare av narkotika. I fickan hade norrmannen med sig en rulle sedlar med 35 000 norska och 3 500 svenska kronor.

– Jag skulle köpa knark av en kille som bodde i Umeå. Sju hekto hasch, deklarerade den nu mordmisstänkte norrmannen.

”Hade inget knark med sig”

Affären skulle – på säljarens initiativ – göras upp på Morö Backe torg i Skellefteå, sent på lördagskvällen den 8 oktober.

– Två tjejer skulle ha med sig varorna, och de väntade på oss när vi kom fram. De ville ha pengarna, men hade inget knark med sig. Jag kände att det inte stämde, så då sa jag att det inte blir någon affär. Så vi gick mot bilen för att åka därifrån.

”Jag får flera hugg mot armen”

De unga flickorna – en från Umeå och en från Skellefteå – följde då efter norrmannen och hans kompis för att hindra avfärden. Samtidigt kom två killar, iförda rånarluvor, fram ur mörkret i riktning mot bilen.

– När de två killarna kommer springande så förstår jag att något kommer att hända. Bilrutan är öppen och han hugger på mej. Jag får flera hugg mot armen och försöker skydda mitt huvud och hals, men inser att jag måste ut om jag inte ska dö, berättar norrmannen inför Skellefteå Tingsrätt, som valt att genomföra rättegången i Umeå tingsrätts säkerhetssal.

Båda hugger varandra med kniv

Det som sedan händer går på några sekunder och slutar i tragedi. Norrmannen tar sig ut ur bilen och går till motangrepp mot umebon. Båda hugger varandra med kniv. Den tekniska bevisningen har hittat 8-10 knivstick vardera på kläder och kropp. 

Under närstriden snubblar umebon över en trottoarkant, och norrmannen hamnar ovanpå. Han kliver upp och går därifrån. 20-åringen som skulle leverera haschpartiet ligger kvar.

Umebon är då dödligt sårad. Ett knivhugg har träffat en ven och han förlorar stora mångder blod.

Norrmannens advokat Jens Nyström: – Min klient fruktade för sitt liv. Han agerade i nödvärn. Foto: SVT

Båda åker iväg med ambulans till Skellefteå lasarett. Norrmannen har lindrigare knivskador i ett finger och under armhålan. Umebon avlider på sjukhuset. På julafton skulle han ha fyllt 21 år.

– Jag beklagar. Jag var väldigt rädd och trodde att jag skulle dö, säger norrmannen.

Han vänder till den dödes far och bror, som sitter med i rättegångssalen, och  tillägger:

– Jag hade ingen avsikt att döda. Jag vet att det inte hjälper, men jag vill ändå säga det. Jag beklagar.

Yrkar på mord eller dråp

Åklagaren Andreas Nyberg yrkar att den åtalade ska dömas för mord, alternativt dråp.

Norrmannens försvarare anser att hans klient ska frias, eftersom han försökt att fly och sedan handlat i nödvärn när han blev angripen.

Rättegången fortsätter torsdag och fredag. Då ska den dödes flickvän, den dödes kamrat och dennes flickvän höras. De står alla åtalade för försök till rån. Alla är också åtalade för ringa narkotikabrott, men ”knarkpartiet” de hade med sig till mötesplatsen visade sig vara nougat inköpt på en Ica-butik i Skellefteå.                      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet