Illustrationsbild. I bakgrunden brottsplatsen vid Morö Backe.

Föräldrarnas överklagan hjälpte inte – 26-åring frikänns i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom hovrättsdomen efter den unika rättegången i Morö Backe-fallet. Föräldrarna till den avlidne 20-åringen godtog inte att den misstänkte friades från mord i tingsrätten, så de överklagade själva. Men Hovrätten går på tingsrättens dom: De fastställer den frikännande domen.

Hovrätten anser att 26-åringen handlade i nödvärn och fastställde tingsrätten frikännande dom. De menar att eftersom han angreps med kniv i samband med ett rånförsök mot honom så hade han rätt till nödvärn. Så här skriver Hovrätten för Övre Norrland i ett pressmeddelande:

”Eftersom 26-åringen angreps med livsfarligt knivvåld hade han rätt att försvara sig, även med kniv. I den hastiga och tumultartade situationen hade inte 26-åringen möjlighet att fly eller överblicka situationen utan att själv riskera att dödas.”

Dramat på Morö Backe

”Det mycket allvarliga våldet som 26-åringen använde för att försvara sig var, enligt hovrätten, därför inte uppenbart oförsvarligt. Han frikänns därmed även i hovrätten.”

Föräldrarna överklagade själva

Det var den 9 oktober i fjol som en narkotikaaffär på Morö Backe torg i Skellefteå gick snett och efter flera knivhugg avled en 20-årig man i tumultet som uppstod. En 26-åring norsk medborgare som misstänktes för mord friades i tingsrätten med hänvisning till nödvärn. Åklagaren valde att inte överklaga domen, men den gjorde däremot den avlidne mannens föräldrar.

Blir en dyr historia för familjen

Den 11 april inleddes den unika rättegången i Hovrätten där det inte fanns någon åklagare. Familjen och deras advokat drev rättegången mot 26-åringen och dennes advokat. Den 25-årige norrmannens advokat blev förvånad då han hörde att familjen skulle överklaga domen då han menade att det skulle bli dyrt ifall de förlorade. Nu visar det sig att det blir en dyr historia för familjen. De kommer nu att behöva ersätta delar av 26-åringens rättegångskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet