Den 25-åriga norrmannen frias för knivdådet på Morö Backe. Foto: Polisen/SVT.

Högg ihjäl 20-åring – frias från mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige norrmannen högg ihjäl en 20-årig man vid ett misslyckat rånförsök. Åklagaren åtalade norrmannen för mord alternativt dråp, men nu frikänns han i tingsrätten.

Det var den 9 oktober som knivdådet skedde på Morö Backe i Skellefteå. Flera personer samlades för att genomföra en drogaffär. Men hela affären var en bluff, drogerna fanns inte på riktigt.

Den 25-åriga mannen från Kautokeino hade med sig närmare 40 000 norska kronor i kontanter, som han skulle köpa drogerna för. Men i stället för överenskomna 750 gram cannabis var det kakor med nougatchoklad i kassen. När norrmannen inte ville betala utsattes han för ett rånförsök. Norrmannen och hans kamrat försökte fly från platsen, men misslyckades, eftersom 25-åringen inte var van vid att köra en bil med automatlåda.

Dramat på Morö Backe

Läs också: Kriminologen: En knepig historia

Trodde han skulle dö

Norrmannen blev attackerad av säljaren – den 20-årige mannen från Umeå – med kniv. Bråket slutade med att norrmannen knivhögg den 20-årig mannen till döds. I självförsvar menar mannens advokat.

– Jag var väldigt rädd och trodde att jag skulle dö. Jag hade ingen avsikt att döda. Jag beklagar. Jag vet att det inte hjälper, men jag vill ändå säga det, sa norrmannen till de anhöriga under rättegången.

Åklagaren valde att åtala norrmannen för mord alternativ dråp. Men Skellefteå tingsrätt går på försvarets linje. Den 15 december försattes mannen på fri fot. I dag kom domen. Mannen frikänns för mordet.

Fälls för narkotikabrott

Däremot fälls den norske medborgaren för ringa narkotikabrott och rattfylleri, eftersom han hade cannabis och amfetamin i blodet och körde bil i påverkat tillstånd. Skadeståndskravet från offrets familj ogillas.

En 20-årig kille – en kompis till den avlidne umebon – döms för försök till rån. Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar. En 18-årig kvinna som också var där döms för misshandel. Påföljden blir skyddstillsyn. Alla tre var påverkade och döms för ringa narkotikabrott. Däremot frikänns de båda 18-åriga kvinnorna från åtalspunkten försök till rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet