Nougatbluffen kostade honom livet – höggs till döds

Uppdaterad
Publicerad

Det var en knarkaffär som gjordes upp över nätet. Men narkotikan var i själva verket bara nougat och hela affären en fälla – som slutade med en persons död.

Bilden av vad som hände på Morö Backe torg i höstas klarnar nu allt mer. I polisförhören framträder en bild av ett illa planerat rånförsök som fick dödlig utgång. En 20-årig man dog efter att ha knivhuggits upprepade gånger.

Läs också: 20-åring höggs ihjäl – fyra personer åtalas

Dramat på Morö Backe

Själva knarkaffären hade gjorts upp över appen Wickr. Köparna, en 25-årig norsk medborgare som nu misstänks för mord, och en länsbo begav sig till Skellefteå i tron att de skulle köpa hasch för nästan 40.000 kronor.

Köpte nougat på ICA

Men någon narkotika fanns aldrig. I stället var allt enligt polisförhören en fälla för att råna de två. Bakom planerna fanns fyra personer, två män och två kvinnor i 20-årsåldern – varav en var den nu döde mannen.

– Någon narkotika fanns i själva verket inte. Grupperingen hade handlat 750 gram nougat samma kväll och paketerat det för att få det att likna narkotika, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Gruppen begav sig till ICA och köpte nougat som man plastade in i hopp om att det skulle lura köparna. Men köparna anade snabbt oråd och försökte lämna platsen. Det var då situationen spårade ur. 

I polisförhören beskriver en av de misstänkta att rånet var ”Fett dåligt planerat”.

En man från Umeå knivskars i det tumult som uppstod. Han fördes till sjukhus med knivskador men avled senare på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet