Foto: SVT/TT

Föräldrarna ersätter mannen som dödade deras son

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man miste livet då en narkotikaaffär gick snett. Den 26-åring som stod åtalad misstänkt för mord friades i tingsrätten och den avlidnes anhöriga befarades behöva betala rättegångskostnaderna i hovrätten. Men det är endast en sak de behöver stå för: Att med flera tusen kronor ersätta den man som dödade deras son.

Det var i oktober i fjol som 20-åringen avled i samband med en narkotikaaffär på Morö Backe torg i Skellefteå. En 26-årig norrman åtalades misstänkt för mord alternativt dråp, tingsrätten slog fast att han dödade 20-åringen, men friade honom då de menade att han använt nödvärn.

Åklagaren valde att inte överklaga domen då han inte trodde att han skulle nå framgång i hovrätten. Men sedan tog fallet en ny vändning då den avlidnes familj valde att överklaga domen, något som förvånade norrmannens försvarsadvokat Jens Nyström.

Dramat på Morö Backe

Ifall familjen skulle förlora i hovrätten skulle det nämligen bli dem själva som skulle få stå för rättegångskostnaderna. En summa som Nyström uppskattade till 200.000- 300.000 kronor.

Betalar mindre än väntat

Hovrätten gick på tingsrättens linje och slog fast den friande domen. Rättegångskostnaderna uppgick till 187.374 kronor. Men den avlidne 20-åringens familj behöver endast betala 12.925 kronor. Denna summa ska de ersätta den man som misstänktes ha dödat deras son med.

– Det avser den tilltalades egna resekostnader för att han skulle inställa sig vid huvudförhandlingen, säger hovrättsrådet Hans Sundberg som deltog i avgörandet.

Hur kommer det sig att kostnaderna för familjen inte blev högre?

– Det ska till väldigt starka skäl om de ska betala för allt, till exempel att en rättegång i hovrätten ska anses vara en helt onödig process. Det här var inte ett sådant fall och staten kommer att stå för kostnaderna för försvarsadvokaten och målsägarbiträdet, säger Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet