Foto: SVT

Rättsfallet kan ta en ny oväntad vändning

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige norrmannen som högg ihjäl en 20-åring på Morö Backe torg i Skellefteå friades från åtalet om mord alternativt dråp. Åklagaren har valt att inte överklaga domen, men nu kan rättsfallet komma att ta en ny vändning då offrets familj överväger att överklaga domen.

Skellefteå tingsrätt meddelade den 30 december att 25-åringen frias från åtalet. Motiveringen för frikännandet var att 25-åringen hade handlat i nödvärn när han angreps med kniv av den nu avlidne 20-årige Umeåbon. Kammaråklagare i fallet, Andreas Nyberg, meddelade den 4 januari att han inte kommer att överklaga domen.

– Jag måste fundera på om jag kan nå framgång i hovrätten och det tror jag inte att jag kan, sa han då.

Dramat på Morö Backe

”Familjen måste göra ett övervägande”

Vill någon överklaga domen har de tre veckor på sig från dess att domen fallit. Har ingen överklagan kommit in den 20 januari slås tingsrättens dom fast. Men nu överväger alltså brottsoffrets anhöriga att överklaga domen, något som är relativt ovanligt att anhöriga gör. Om det rapporterar Folkbladet. Informationen om ett eventuellt överklagande har norrmannens försvarsadvokat Jens Nyström nåtts av.

– Jag tror att det kan bli ganska besvärligt för familjen att nå framgång ifall de skulle välja att överklaga, speciellt då de inte har någon åklagare som för deras talan, säger Nyström och fortsätter:

– Skulle de förlora i Hovrätten skulle målsägande själva få stå för rättegångskostnaderna, vilket skulle kunna bli en ganska stor belastning för deras ekonomi, så det är något som familjen måste överväga.

Flera hundra tusen kronor

Jens Nyström uppskattar att en sådan process skulle kunna kosta familjen uppemot 200.000-300.000 kronor. Familjens advokat gick under hela rättegången på linjen att den nu avlidna 20-åringen inte hade haft en kniv på sig vid tillfället. Något som dock fastställdes i tingsrätten. Ska familjen överklaga måste de, tillsammans med sin advokat, alltså bevisa att han inte haft någon kniv.

Jens Nyström har underrättat sin klient om att domen kan komma att överklagas av offrets familj.

– Han är medveten om att risken finns, men vi känner oss styrkta i tingsrättens friande och att det är en väldigt välskriven dom. Jag vill inte spekulera i vad som händer om de överklagar, vi avvaktar till den 20 januari och ser då om det kommit in någon överklagan.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt familjens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet