Filmerna från älgarnas halsband visade hur älgarna uppförde sig under dagarna och framför allt vad de valde att äta. För att förstå deras matval bättre kombinerade forskarna matobservationerna med växtnäringsanalyser av det älgarna åt.
De mätte även mattillgången i de områden som älgarna rörde sig i.
– Vi såg att älgarna noggrant balanserade sin kost genom att anpassa sitt intag av protein, sockerarter och fetter för att matcha den näringsprofil som finns hos videväxter som till exempel sälg, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU i Umeå.
Bekräftar tidigare studie
Dessa resultat bekräftar en tidigare studie i Sverige som tittat på älgarnas matvanor under vintern, när tillgången på mat är begränsad.
När det saknades videväxter och snötäcket var tunt valde älgarna i den studien i stället att äta tall och blåbärsris som i kombination ger ett näringsinnehåll som liknar videväxternas.
Så gjordes studien
Under sommaren 2022 satte SLU:s samarbetspartner Norska institutet för naturforskning, NINA, kamerahalsband på tre älgtjurar på den norska ön Vega. Under fem dagar spelade kamerorna in 25 sekunder var tredje minut.
Älgarna i studien fick sin makronäringsenergi (totalt intag av fett, kolhydrater och protein) främst från kolhydrater (74,2 %), följt av protein (13,1 %) och fetter, (12,7 %).
Dieterna dominerades av lövträdsbete som björk och pil (71 %). Videväxter som sälg valdes i hög grad ut och utgjorde 51% av den genomsnittliga dieten.
Källa: SLU