Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur älgarna rör sig i stora flockar i skogarna mellan Rödåsel och Vindeln. Foto: Berno Jonsson/SVT

Hundratals älgar betar i Rödåsel – skogsägaren: ”Känner mig uppgiven”

Uppdaterad
Publicerad

Tallheden mellan Rödåsel och Vindeln svämmar just nu över av älgar. Det är över hundra stycken som samlat ihop sig i klumpar utspridda på ett 60 hektar stort område. Skogsskadorna är synliga och stora områden är helt nerbetade.

– Jag känner mig uppgiven och vet inte hur vi ska hantera det här, säger Michael Burström, chef på Holmen.

Enligt Michael är det flera områden som drabbas av det stora antalet älgar.

– Totalt är det 400 hektar där vi beslutat att röja bort all skog som älgarna ätit från. Vi får helt enkelt börja om från början och plantera ny skog, säger Michael Burström, chef för Skog och mark, Holmen i Västerbotten.

Vill att stammen ska minska

Helst vill han att det ska skjutas mer älg så att stammen kommer ner till sex älgar per tusen hektar, en siffra som älgförvaltningsområdena kommit överens om. I områdena finns representanter från markägarna och jägarna.

– Jag är medveten om att det i vissa områden i Västerbotten är väldigt dåligt med älg och att man ska se älgantalet i en helhet över hela länet men just på sådana här tallhedar där det endast växer tall skulle det hjälpa om vi fick skjuta fler älgar så betestrycket minskar, säger han.

– Det är en dramatisk minskning av älg. Vi borde ställa in jakten så att älgstammen kan återhämta sig, sa Frida Abrahamsson, jägare i Vilhelmina, till SVT Västerbotten tidigare.

Älgarna söker föda

Experter inom skogsstyrelsen menar att det är trakthyggesbruket som tog fart under sextio och sjuttiotalet med stora kala ytor och gott om ungskog som gör att älgarna naturligt söker sig dit för att få föda.

– Vi är medvetna om skogsskadorna som älgarna orsakar på de här tallhedarna och vi har nu i år föreslagit att regeringen ska tillsätta en utredning om vilka skogsskötsel och jaktliga åtgärder som måste till för att få bukt på problemet, säger Ellinor Lindmark, kontaktperson för skog och viltfrågan i Västerbottens län för Skogsstyrelsen.

DE BESTÄMMER ÄLGSTAMMENS STORLEK

130 älgförvaltningsgrupper avgör hur många älgar som ska skjutas varje år.

I en älgförvaltningsgrupp sitter tre representanter från jägarna och tre från markägarna, ofta stora skogsbolag som äger mycket mark. Markägarna har utslagsröst.

Före jakten 2022 fanns 250 000 älgar, i februari 2023 fanns det 190 000, enligt SLU.

Ca 60 000 älgar fick skjutas under förra årets jaktsäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.