Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beroende på område får man titta på vilka åtgärder man ska ha” – Jägareförbundets William Sidenbom berättar om vad han tycker krävs för att minska betesskadorna. Foto: Geir Olsen

Jägareförbundet i Västerbotten: ”Hjälper inte att skjuta fler älgar”

Publicerad

Skogsägare vill skjuta mer älg utanför Vindeln där hundratals älgar samlats för att beta på tallheden.

Men Svenska Jägareförbundet tror inte att det hjälper – istället bör man skapa skogsbestånd som ger älgarna mer bete.

– Man får man faktiskt acceptera att det blir betesskador, säger William Sidenbom vid Jägareförbundet.

Avskjutningsmålet för jaktsäsongen 2023/2024 i Västerbotten låg på 10 543 älgar vilket var den lägsta siffran på tio år. Ändå sköts det bara 7 899 älgar vilket var 75 procent av målet.

– Det finns ett glapp mellan avskjutningsmål och hur många älgar som fälldes och det beror på att älgstammen i stort har minskat. Sen tycker en stor del av jägarkåren att det finns för lite älg och att man därför håller igen och medvetet inte skjuter vuxna kor, säger William Sidenbom som är jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Västerbotten.

Skjuta fler hjälper inte

Han menar att älgtätheten automatiskt blir ojämn under vintertid då vandringsälgarna kommer och stannar där det finns bete. I andra områden kan det upplevas som att det inte finns några älgar alls, till exempel i Malå och Norsjöområdet.

Att skjuta fler älgar där älgarna klumpat ihop sig, som i området mellan Rödåsel och Vindeln, skulle inte hjälpa mot betesskadorna, menar han.

– Vi ser fram emot att det blir en bredare diskussion bland alla parter där vi får göra åtgärder för att om möjligt minska betesskadorna utan att öka avskjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.