Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär rödlistning och kommer älgstammen försvinna helt? Hör Henrik Thurfjell på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berätta mer i klippet. Foto: Paul Kleiven/TT

Älgen riskerar att rödlistas – har skjutits för många

Uppdaterad
Publicerad

Älgen riskeras att rödlistas när en ny lista ska sammanställas till år 2025. Anledningen är att stammen minskat efter att för många älgar skjutits, enligt Henrik Thurfjell på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Listan sammanställs var femte år och visar vilka arter som är hotade på olika vis.

Redan inför den senaste sammanställningen var älgstammen nära att bli rödlistad.

Älgstammen är även utsatt för rovdjursangrepp och står inför utmaningar när det gäller klimatförändringar. Men anledningen till att älgstammen kan komma att rödlistas har en förklaring – och en enkel lösning, menar Henrik Thurfjell på SLU:

– Om man inte vill att älgen ska bli rödlistad då behöver man skjuta färre älgar, säger han.

– Skogsbolagen har krävt en minskning då de tycker att älgarna gör för stora skador på skog – samtidigt som jägarna generellt sett inte vill skjuta så mycket älg som det skjuts idag, utan vill att stammen ska bli större igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.